Grill elektryczny – alternatywa dla przekąski na trawie

Sezon letni dla wielu z nas oznacza wyjazdy za miasto albo chociaż przeniesienie się z posiłkami z jadalni czy kuchni do ogródka albo na taras. Tradycyjnie długi majowy weekend otwiera sezon grillowy, ale nie każdy znajduje upodobanie w grillowaniu na trawie. Dokuczliwy bywał upał i wiatr, dokuczliwe są komary i kleszcze. Mieszczuchy lubią być równocześnie na wsi i w mieście, co oznacza ni mniej, ni więcej sytuację, w której cały grillowy entourage zaaranżowany jest w miejscu komfortowym i dalekim od leśnej głuszy. Dla amatorów tego rodzaju grillowania najlepszy jest grill elektryczny.

gril elektryczny

Można go ustawić na środku stołu, nie trzeba używać podpałki, a efekt jeśli chodzi o smak przygotowanych potraw będzie porównywalny z grillem na wolnym powietrzu.

O czym pamiętać podczas używania grilla elektrycznego?

  • Mięso należy wcześniej zamarynować, a jeśli zamierzamy poddać obróbce cieplnej mięso chude, jak filet z kurczaka, warto także posmarować olejem ruszt grilla.
  • Jeśli sięgamy po mięso mrożone, nie traktujmy grilla jak odmrażacza: musimy je rozmrozić i dobrze odsączyć, żeby woda nie zalała urządzenia – może je zniszczyć. Poza tym nieprzyjemny zapach gwarantowany.
  • Mięso z kośćmi (np. kurze udka) dobrze grillować pod przykryciem. Trzeba sprawdzić, które potrawy przygotowuje się używając maksymalnej mocy grilla elektrycznego, a które wymagają niższej temperatury, dłuższego czasu obróbki.
  • Przed ułożeniem mięsa na ruszcie grill elektryczny trzeba mocno rozgrzać – nigdy nie robimy tak, że układamy mięso na zimnym ruszcie i dopiero wtedy podłączamy urządzenie, żeby się nagrzało.

gril elektryczny

 

  • Niektóre mięsa solimy dopiero po upieczeniu (wątróbka, wołowina).
  • Grillujemy wyłącznie świeże warzywa – te mrożone nigdy nie staną się chrupiące i aromatyczne.
  • Staramy się unikać gotowych produktów „na grill” – lepiej przygotować w domu odpowiednie marynaty, sosy i przyprawy. Skład chemiczny gotowych zafoliowanych produktów pozostaje tak naprawdę do końca nieznany.  A w domu mamy miód, musztardę, oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, sok z cytryny – to jest lista składników, która sprawi, że nasze potrawy z elektrycznego grilla w niczym nie będą ustępowały tym z grilla ustawionego w ogrodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.