Jaglane i ryżowe słodkości

Ciasto kojarzy nam się z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia oraz koniecznością uruchomienia piekarnika. Tymczasem pyszne słodkości wyprodukować można w zupełnie inny sposób i na dodatek z… kaszy lub ryżu. To doskonała alternatywa dla mąki pszennej czyli dla osób, które z różnych powodów unikają glutenu.

Smacznie i zdrowo

Ryż i kasza jaglana rewelacyjnie nadają się do przygotowania ciasta imitującego kulki rafaello albo placka kokosowego. W obu przepisach występują i olej kokosowy, i kokosowe wiórki. Jaglane i ryżowe słodkości se nie tylko smaczne ale i sycące. Jeśli macie ochotę na kolorowe kulki, dodajcie ciemnego naturalnego kakao albo ozdóbcie ciasto owocami sezonowymi.

Ciasto z kaszy jaglanej albo ryżu jest na tyle sycące, że nie da się go dużo zjeść. Dlatego dobrze przygotowywać je wtedy, kiedy mamy kompanów do jedzenia. To dobre rozwiązanie na imprezę rodzinną albo na kinder party – goście nawet się nie domyślą, że to, co im podano nie zawiera w sobie mąki, a dzieci uwolnimy w ten sposób od nadmiaru cukru oraz chemicznych cukierniczych dodatków.

Ponieważ ciasto z kaszy czy ryżu nie wymaga pieczenia, można do jego przygotowania zaangażować dzieci – to doskonała zabawa na sobotnie popołudnie.

 

Ciasto z ryżu [HAPS KIDS]

Ciasto z ryżu – Kkokosowy sernik z ryżu, co za pychotaTu podajemy proporcje: http://bit.ly/2IEDNCU

Opublikowany przez Gazeta.pl 6 czerwca 2018

Do białego jagielnika albo ryżownika doskonale pasują polewa z gorzkiej czekolady, posypka z orzechów, masło orzechowe albo dżem o intensywnym smaku. Jeśli chcecie aby ciasto było jeszcze treściwsze, można zrobić dodatkowy spód – tak jak robi się pod sernik. W tym przypadku polecam spód z płatków owsianych albo pokruszonych herbatników, ale wtedy ciasto traci swój bezglutenowy charakter. No chyba, że herbatniki są bezglutenowe, bo płatki niestety gluten zawierają.

O ciastach z kaszy lub ryżu mówi się, że są najprostsze z najprostszych pod względem wykonania, ale i najzdrowsze. Można wyobrazić sobie wersję bez cukru (zastąpimy go stewią, ksylitolem), bez mleka krowiego (dodamy sojowe albo kokosowe), bez mąki – jako zagęstnik jest zbędna, bez proszku do pieczenia. To naprawdę słodkości doskonałe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.