Kurczak: pomysł na szybki obiad

Jeśli lubicie drób, na pewno macie jakieś stale miejsce,w którym zaopatrujecie się w tego typu mięso. To bardzo ważne! Mięso produkowane na skalę przemysłową często jest nie tylko niezdrowe, ale i najzwyczajniej w świecie niesmaczne. Na nic najlepszy nawet przepis, jeśli kurczak jest stary, suchy i nawet sto lat samotności w nagrzanym piekarniku nie zmiękczy skurczybyka.

Dobry kurczak

Dobry kurczak wchłania każdą marynatę. Natarty eliksirem z przypraw i oliwy przejmuje smaki i aromaty. Im dłużej w marynacie zalega, tym większa szansa, że nie tylko skórka, ale i całe mięso przeniknie imbirem, majerankiem czy curry.

Dobry kurczak nie musi siedzieć w piekarniku godzinami. Mięso szybko mięknie, robi się kruche i soczyste, a skórka chrupiąca.

Dobry kurczak idealnie odchodzi od kostki – można zjeść mięso do ostatniego grama.

Dobrego kurczaka można zamarynować wieczorem, odłożyć naczynie do lodówki i nazajutrz, po powrocie z pracy, wsadzić do piekarnika. Proces obróbki termicznej będzie naprawdę krótki.

Dobry przepis

Z przyzwyczajenia przygotowujemy kurczaka na dwa-trzy sposoby. Najpopularniejsze to: filet z kurzej piersi w panierce, pieczone udka oraz duszone podudzia. Tymczasem mięso drobiowe można doskonale pożenić także z pomidorami, porami, marchewką. Dzieci na pewno lubią nuggetsy  – kawałeczki kurzego biustu obtoczone w chrupiącej panierce i usmażona na złoty kolor.

Dobry kurczak doskonale nadaje się na takie dziecięce przysmaki. Nuggetsy kupowane w sieciach fast foodów często robione są z MOM czyli „mięsa oddzielanego mechanicznie”. W skład tej pulpy z której robi się „kawałki mięsa” wchodzi wszystko, co uda się zmielić, także więc resztki z kurczaka, których w domowych warunkach nie użylibyśmy pod żadną postacią. Domowe nuggetsy z kurzej piersi są zdrowe i smaczne. To 100% mięsa w mięsie. Jeśli do panierowania użyjemy mąki kukurydzianej zamiast pszennej i prędko usmażymy je w głębokim tłuszczu (raz i koniec – w domu przecież nie używamy tłuszczu kilka razy), będą wysokiej jakości przekąską albo składnikiem dania głównego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.