Kurczak z warzywami

Nie, nie będzie to zestaw przepisów, z których można skorzystać w biegu. Raczej tekst pochwalny na cześć mięsa drobiowego, które wiosną i latem gości w naszym menu baaardzo często i na wiele różnych sposobów. Mięso z kurczaka przyrządza się błyskawicznie, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania prędkiego obiadu, kiedy głód i czas nas gonią.

Idealny patent

Kurczak z warzywami to patent, który pomoże nam przygotować najrozmaitsze dania – z uwagi na fakt, że mięso drobiowe doskonale wchłania intensywne zapachy i smaki, można podawać je w towarzystwie warzyw i owoców, w tym egzotycznych. Co równie ważne, mięso drobiowe tak szybko ulega obróbce termicznej, że można je przygotowywać równocześnie ze składnikami roślinnymi – i mięso, i warzywa będą nadawały się do jedzenia w tym samym czasie.

dania z drobiu

Jeśli obawiacie się, że kurczak będzie zbyt suchy, dobrze zafundować mu owijkę lub farsz z tłustszego mięsa lub wędliny. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kurczaka z warzywami i chorizo – ostrej hiszpańskiej wieprzowej kiełbasy, która nie tylko zmieni smak całego dania, ale także da mu niesamowity zapach. Warto wypróbować przepis na filet z kurczaka owiniętego plastrami wędzonego boczku albo szynki parmeńskiej. Białe mięso drobiowe w połączeniu z czerwonym intensywnie pachnącym daje niesamowity efekt smakowy! Możemy także przygotować roladki z kurzego biustu z nadzieniem z szynki parmeńskiej i ostrego sera – ot, taką unowocześnioną wersję dobrze nam znanego dewolaja.

kurczak z warzywami

Mięso doskonałe

Wielu z nas na hasło „kurczak z warzywami” przychodzi na myśl sałatka Cezar – miks sałat, grillowanej piersi kurzej, grzanek i koktajlowych pomidorków, posypany tartym parmezanem. To także jest rozwiązanie, zwłaszcza lunchowe i drugośniadaniowe. Cezar jest syty, smaczny i lekki: poczujemy się najedzeni, ale nie przepełnieni.

Kurczak to mięso doskonałe. Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli więc zostaną nam resztki z obiadu, możemy je zużytkować właśnie do sałatki albo jako dodatek do kaszy jaglanej, kuskusu czy gryczanej. To smaczna i zdrowa baza do stworzenia przekąski, która może nam zastąpić drugie (śmieciowe) śniadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.