Odczarować szpinak

Czasem się zastanawiam, czy współcześni młodzi ludzie w ogóle znają opowieści o tym, jak kiedyś w przedszkolu karmiono dzieci szpinakiem i że było to najgorsze, co mogło się przytrafić. Ja szpinaku w dzieciństwie w ogóle nie znałam, pierwszy raz spróbowałam go jako osoba dorosła i od razu zapałałam do niego miłością bezbrzeżną. Szpinak w sosie śmietanowym albo z beszamelem, z czosnkiem, jajkiem, serem feta albo bryndzą wzbudza moje wyłącznie ciepłe uczucia.

Bomba witaminowa

Nigdy też nie miałam problemu, żeby przekonać członków rodziny do jedzenia szpinaku czy to w postaci dodatku do obiadu, czy w postaci farszu albo dodatku do kopytek czy makaronu. Szpinak to prawdziwa bomba odżywcza. Zawiera witaminy B1, B2, B6, C, K, PP i E.  Ma mnóstwo wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Ostrożnie powinni do nie go podchodzić ludzie mający kłopoty z nerkami, bo ma w sobie dużo szczawianów, oraz cierpiący na nadkwaśność.

 

Kiedyś uważano, że szpinak jest przebogatym źródłem żelaza i dlatego właśnie serwowano go dzieciom, żeby nie miały anemii. Dziś wiemy, że są lepsze źródła, a szpinak plasuje się poza pierwszą dwudziestką! Lepiej podawać dzieciom oraz dorosłym cierpiącym na anemię kaszę gryczaną czy jaglaną, orzechy, buraki czy naturalne kakao.

Nadmiar pomysłów

Odczarowany szpinak dobrze traktować jako  przysmak, bo kiedy się go przyrządzi naprawdę z sercem, nie można się nacieszyć. Zwykłe kopytka albo serowo szpinakowe kluseczki to pełnowartościowy sycący obiad, podobnie jak pierogi czy naleśniki ze szpinakiem. Doskonale nadaje się szpinak jako dodatek do kurzej piersi, pieczonego łososia czy makaronu. Jeśli brakuje wam pomysłu na przekąski, pożeńcie go z ciastem kruchym albo francuskim i przygotujcie tartinki, rolady, mini-pizze, paszteciki. Równie dobrze można do tych kulinarnych eksperymentów wykorzystać szpinak mrożony jak i świeży, ale pamiętajcie, że z góry świeżego po uduszeniu zrobi się garstka. Jeśli potrzebujecie naprawdę sporo farszu, łatwiej oszacować ile potrzeba szpinaku używając mrożonek – siekanego lub liściastego szpinaku.

Kluski gnudi ze szpinakiem

Obłędne kluski gnudi ze szpinakiem u dokładny przepis: http://bit.ly/2gYVdBa

Opublikowany przez Gazeta.pl 16 maja 2018

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.