Podgrzewacze gastronomiczne

Trudno wyobrazić sobie pracę w gastronomii czy cateringu bez podgrzewaczy gastronomicznych. Nie obejdzie się bez nich żadna impreza, na której wiele osób jednocześnie ma dostać ciepły posiłek albo zależy nam na tym, żeby goście obsługiwali się samodzielnie, mając nieustający dostęp do wszystkiego, co serwuje kuchnia. Bez podgrzewaczy gastronomicznych nie miałyby racji bytu ani hotelowe restauracje, ani szkolne stołówki. Nie udałoby się zorganizować firmowego eventu, wesela na sto par czy szwedzkiego stołu podczas rodzinnego zjazdu.

Podgrzewacze do potraw utrzymują jedzenie w optymalnej temperaturze i konsystencji przez długi czas. Potrawy zachowują smak i aromat. Możemy wybierać spośród klasycznych podgrzewaczy w kształcie komór (zwanych też kuwetami) albo bardziej wyrafinowanych modeli, które wyglądają np. jak elegancka waza na zupę.

podgrzewacz gastronomiczny

W jaki sposób podgrzewacz utrzymuje ciepło?

Podgrzewacz elektryczny po prostu podłącza się do prądu. Płyta grzejna utrzymuje optymalną temperaturę. Urządzenie jest wygodne podczas użytkowania na wolnym powietrzu, bo nie niesie ze sobą ryzyka zaprószenia ognia. Z kolei bemar indukcyjny działa tak samo jak płyta grzejna kuchenki indukcyjnej, dzięki czemu ciepło rozprowadzane jest równomiernie i potrawy bardzo długo są ciepłe. To bardzo ekonomiczny model podgrzewacza do potraw. Ostatnia możliwość, to podgrzewacz na płynne paliwo ekologiczne – specjalny żel lub pastę. Paliwo takie jest bezwonne i nie wpływa negatywnie na smak potraw. Daje za to miły dla oka płomień, przez co podgrzewacz opalany w ten sposób idealnie nadaje się do tego, żeby ustawić go na stole np. podczas romantycznej randki.

 

bemary

Duże podgrzewacze gastronomiczne, najczęściej w wersji wózkowej, zwane bemarami, znajdziecie wszędzie tam, gdzie goście bądź klienci przychodzą coś przekąsić w określonych stałych porach dnia – np. w stołówce ośrodka wczasowego, w restauracji w centrum handlowym czy po prostu na weselu na sto par. Gdyby nie one, kelnerzy nie nadążaliby z roznoszeniem dań, a wiele osób dostawałoby zimne posiłki. Bemary ułatwiają życie osobom przygotowującym posiłki, kelnerom oraz – przed wszystkim – konsumentom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.