Sezon na truskawki otwarty!

Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze polskie truskawki to znak, że lato zbliża się wielkimi krokami. Sezon na te smaczne i aromatyczne owoce trwa krótko, ale są one bez porównania smaczniejsze, niż truskawki sprowadzane do Polski z Hiszpanii czy Portugalii. Są mniejsze, słodsze, zniewalająco pachną i mają mnóstwo wartości odżywczych. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą po nie sięgać także cukrzycy.

truskawki

Warto pamiętać, że truskawek nie da się długo przechowywać. Jeśli wracamy z pracy i owoce na straganie budzą naszą wątpliwość, bo wyglądają na równie zmęczone jak my, może to oznaczać, że zbyt długo są juz eksponowane. Najlepiej kupować truskawki wczesnym rankiem, tuż po zerwaniu. I szybko je zjeść. Truskawki prędko pleśnieją, puszczają sok. Jeśli zamierzamy je zjeść na surowo – a tak najlepiej! – dobrze podać je póki są jędrne i mają piękny kolor.

Deser

truskawki

Truskawkowy deser to marzenie każdego łasucha. Czerwone aromatyczne owoce doskonale komponują się z cukrem, bitą śmietaną, płatkami migdałowymi i… szampanem. Odszypułkowane, wypłukane z piasku, podane w pucharku – truskawki zawsze sprawiają, że cieknie nam ślinka. To deser smaczny i zdrowy. W truskawkach powinni lubować się sercowcy – spożywanie już ośmiu słodkich owoców dziennie może przyczynić się do poprawy zdrowia serca oraz obniżenia ciśnienia krwi. Korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy wywiera zawarty w truskawkach potas.

Ciasto

Możemy też upiec doskonałe ciasto z truskawkami. W tym wypadku mamy dwie możliwości:

  • pieczemy sam placek, np. na roladę, a krem przyrządzamy dodając doń surowe truskawki
  • pieczemy ciasto razem z truskawkami

truskawki

Pierwsza opcja gwarantuje lepsze wrażenia estetyczne. Wybierając drugą, skazujemy truskawki na utratę walorów estetycznych: upieczone będą wyglądały jak te z kompotu, smak jednak zachowają.

Dzięki truskawkom przed nami letnie obiadowe samograje: makaron z truskawkami, naleśniki z truskawkami, chłodnik. Nie ma chyba dziecka, które oparłoby się takim smakołykom. Jednym słowem: sezon na truskawki to sezon na zdrowie i niezapomniane doznania smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.