Smaczne ciepłe przekąski

Kiedy naprawę jesteśmy głodni, tylko kaloryczna ciepła przekąska pozwoli nam dotrwać do obiadu czy kolacji. Najczęściej kupujemy wtedy jakiegoś gotowca – zapiekankę, hamburgera albo kebab. Ale jeśli jesteśmy w domu, możemy przygotować takie przekąski samodzielnie. Nie jest to trudne, a daj gwarancję, że użyjemy wyłącznie świeżych składników. Proponowane niżej przekąski nadają się także na wszelkie okazje towarzyskie i z powodzeniem sprawdzają się jako coś, co można pojadać oglądając film.

Wrapy z awokoado

Wrapy przygotowuje się szybko, a ich zawartość zależy od naszych upodobań kulinarnych. Ponieważ to potrawa o rodowodzie meksykańskim, w farszu nie powinno zabraknąć czerwonej fasoli. Obok niej doskonale we wrapach sprawdzi się rozciągliwy ser żółty, awokado, wędzony łosoś, szynka, sos pomidorowy. Konfiguracja składników zawsze może być inna. Przygotowane w ten sposób wrapy można jeść także na zimno – zstąpią np. kanapki do szkoły czy do pracy. Warto przygotować do nich sos jogurtowy, czosnkowy albo salsę.

Wrapy meksykańskie

Domowej roboty wrapy meksykańskie – wyszły BOSKIE, bo bez glutenu 😀 uzależniliśmy się od ich smaku #noizzfood

Opublikowany przez Noizz Food Środa, 24 kwietnia 2019

Bagietka na zielono

Doskonały patent to również bagietka z serowo-szpinakowo-kurczakowym nadzieniem. Podawana na gorąco, z dipem i ziołami cieszy nie tylko zmysł smaku. Do jej przygotowania warto wykorzystać maksymalnie dużo zieleniny – nie tylko szpinak, ale także natkę pietruszki czy koperek. Aromat jest wtedy niesamowity! Jeśli nie mamy akurat świeżej piersi kurczaka, możemy wykorzystać mięso z rosołu – odpowiednio rozdrobnione i doprawione idealnie nada się na farsz. Ciekawym akcentem smakowym w zielonej bagietce może być ser pleśniowy, np. lazur błękitny o charakterystycznym zapachu.

Szpinakowo-serowa bagieta

Ta bagieta zawróciła nam w głowie ❣ moglibyśmy ją jeść codziennie! Ser, szpinak, czosnek, piekarnik… Połączenie idealne! #noizzfood

Opublikowany przez Noizz Food Środa, 10 kwietnia 2019

Obie opisane przekąski dobrze przygotować na leniwe weekendowe śniadanie – zapach włożonych do piekarnika smakołyków na pewno wywabi z łóżek wszystkich domowników. Zarówno wrapy, jak i bagietki z wsadem mięsno-warzywno-serowym są syte i doskonale usposobią każdego na cały dzień nicnierobienia. Leniwa sobota albo niedziela na pewno wymagać też będzie kubka dobrej kawy i czegoś słodkiego. Ale o słodkościach napiszę wam kiedy indziej – jest tyle smaczności, które można przygotować w dosłownie kilka minut. Niech no tylko nadejdzie weekend…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.