Sos kurkowy z kurczakiem

Kurka i kurki – czy to się dobrze komponuje? Znaczy kurczak i grzyby – czy to dobrana para? Jak najbardziej. Przynajmniej dwa gatunki grzybów pasują do kurczaka doskonale: kurki czyli pieprznik pospolity oraz pieczarki. Zacznijmy od mariażu kurek z kurczakiem.

Sos kurkowy z kurczakiem to doskonałe danie sezonowe. Najczęściej taki sos jadamy z makaronem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać go z mięsem drobiowym. Sos oczywiście przygotowujemy w sposób klasyczny. Potrzebne nam będą:

  • kurki (ok 1/2kg)
  • cebula
  • czosnek
  • masło
  • oliwa
  • śmietana
  • mąka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Grzyby moczymy w zimnej wodzie – najlepiej przez całą noc – żeby pozbyć się piasku i drobnych leśnych zanieczyszczeń. Dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą i duże egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze osączamy na sitku albo papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozpuszczamy odrobię masła z łyżeczką oleju i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko złocimy i dorzucamy grzyby. Chwilę dusimy pod przykryciem, a potem odkrywamy, żeby zawartość patelni odparowała. Kiedy tak się stanie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i świeżo pokrojona natkę pietruszki. Sos możemy lekko zagęścić mąką. Doskonale nada się do fileta z piersi kurczaka podanego z ryżem albo dowolnym rodzajem kaszy.

kurczak z sosem kurkowym

Równie dobrze do kurczaka pasują pieczarki. Tym razem zamiast sosu przygotujemy pieczarki duszone z farszem, które doskonale komponują się z pieczonymi udkami.

Potrzebne nam będą:

  • 1/2 kg dużych pieczarek
  • cebula
  • czosnek
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 jajka

 

kurczak z sosem grzybowym

Pieczarki myjemy i obieramy. Odcinamy nóżki i drobniutko kroimy. Tak samo drobno kroimy czerwoną paprykę i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dorzucamy rozbełtane jajko, żeby farsz się związał. Gotowy nakładamy do pieczarkowych czapeczek.

Odpowiednio doprawione kurze nogi układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blasze, obok układamy pieczarki i wsuwamy całość do piekarnika.  A potem kwitniemy przed szybą, patrzymy jak wszystko skwierczy i nabieramy apetytu. Na szczęście mięso drobiowe piecze się szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.