Szybkowar – garnek dla niecierpliwych

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami szybkowara, na pewno polecacie ten niezwykły garnek komu popadnie. Oszczędność czasu jaką gwarantuje jego używanie to wystarczający powód, żeby namawiać na jego kupno wszystkie osoby zabiegane i zapracowane, które lubią dobrze i zdrowo zjeść, ale nie mają czasu na zbyt długie kucharzenie.

A może jesteście w grupie osób, które kiedyś dostały szybkowar w prezencie i nawet nie zdążyliście go odpakować? Błąd! Szybko ruszajcie po szybkowar. Rozpakujemy pudło i przeczytamy instrukcję obsługi.

obsługa szybkowara

  1. Szybkowar to garnek, w którym wytwarzane jest wysokie ciśnienie pary wodnej. Dzięki specjalnej szczelnej pokrywce para nie ucieka i krąży wewnątrz szybkowaru sprawiając, że potrawy szybciej, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, są gotowe do spożycia.
  2. Dobry szybkowar  ma mechanizm zabezpieczający przed samoistnym otwarciem się garnka pod ciśnieniem. Ma także specjalny uchwyt o podobnej funkcji.
  3. Uchwyt szybkowaru składa się z kilku elementów: zaworu ciśnieniowego,  wskaźnika ciśnienia i przycisku blokującego. Jeśli chcesz dowiedzieć się do czego służą a także potrzebujecie bardziej precyzyjnych informacji co do działania waszego kosmicznego urządzenia – klik.
  4. Gotowanie w szybkowarze odbywa się przy minimalnej ilości płynu (wody lub wywaru), dlatego warzywa czy mięsa mają okazję „puścić sok” – smaki i zapachy przenikają się w sposób niewiarygodnie finezyjny. Wszystkie składniki naszego wymarzonego obiadu robią się miękkie i soczyste.

dobry szybkowar

Warto nauczyć się obsługi szybkowara, bo zawsze warto inwestować w swoje zdrowie. A potrawy w ten sposób przyrządzane są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Nie stajemy więc przed koniecznością wyboru: albo jem to, co mi smakuje, albo to, co mi służy.

Szybkowar to także idealna rzecz na dobry prezent. Zamiast kompletu garnków, które prędko pójdą w zapomnienie, warto komuś, na kogo zdrowiu nam zależy zafundować szybkowar. Może przy okazji damy się namówić na wspólne gotowanie i damy się przekonać specjalistom od zdrowego żywienia, że jakość ma znaczenie, a slow food to nie jest tylko reklamowy slogan. Szybkowar wprawdzie gotuje szybko, ale nie ma nic wspólnego z fast foodami.

Jeden komentarz
  1. iza
    Lipiec 19, 2016 | Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.