jak przechowywac alkohol

Alkohole w lodówce – zasady przechowywania. O czym należy pamiętać?

Któż z nas nie lubi wypić sobie piwka po ciężkim dniu pracy albo zaprosić znajomych i uraczyć się pysznym alkoholem? Nie bez powodu wiadomo też, że określony typ lepiej smakuje gdy jest schłodzony. Biorąc pod uwagę, że latem jest tak gorąco, że wręcz nie da się żyć, to staramy się często pić zimne napoje. Chcąc wypić alkohol, również warto go schłodzić. Nie zmienia to jednak faktu, że są pewne zasady przechowywania alkoholi w lodówce, o których powiemy sobie więcej.

Dlaczego lepiej przechowywać alkohol w lodówce?

W pierwszej kolejności zanim odpowiemy na pytanie warto się zapytać, dlaczego w ogóle trzeba przechowywać alkohol w lodówce. Oczywiście, nie jest to przymus, ale jednak o wiele lepszym rozwiązaniem jest trzymanie go dokładnie zabezpieczonego w niskiej temperaturze niż narażać go na działanie promieni słonecznych. Nawet nie wolno być uśpionym, gdy jest zima i tego słońca jest mniej. Chodzi tutaj nawet o domową temperaturę, która też nie należy do niskich. Sprawia to, że alkohol pod wpływem ciepła zaczyna się rozszerzać i tym samym alkohol się utlenia i tym zmienia smak.

Tak naprawdę nie ma znaczenia jaki jest to rodzaj alkoholu – każdy traci na znaczeniu, gdy jest narażony na promienie. Ciekawym zjawiskiem jest piwo w zielonej butelce. Okazuje się, że promienie słoneczne sprawiają, że piwo zaczyna delikatnie zmieniać smak i pojawia się diacetyl, który ma aromat skunksowy. Jest to co prawda naturalny posmak w czeskich piwach.

Czy jest alternatywa w przechowywaniu alkoholu w lodówce?

Należy powiedzieć, że jest wiele osób, które lubią przechowywać alkohol, jednak są tego granice, a przynajmniej lodówka je posiada. Zlustruj https://www.ckm.pl/lifestyle/,26191,1,a.html aby dowiedzieć się na ten temat zdecydowanie więcej. Osoby, które posiadają różnego rodzaju wina czy inne szlachetne trunki mogą nie mieć miejsca na to. Wydaje się, że lepszą opcją będzie przechowywanie ich w piwnicy i przykrycie kocem i schowania w miejsce, gdzie będzie chłodniej i nie będą narażone na spore zmiany temperatury.

Wydaje się, że jest to spory problem latem, kiedy mężczyźni kupują dużo piwa, by po prostu nie chodzić po nie wiele razy i tym samym zawsze mieć pod ręką pyszne i dobrze schłodzony browar. Są też inne alternatywy, ale to bardziej stosuje się je w przypadku win – stojaki drewniane. Można do nich wsadzać butelki z winami i tym samym nie są narażone na promienie słoneczne. Nie można też zapomnieć, że takiego piwa po prostu nie można długo trzymać, ponieważ ma ono swoją datę ważności, a jak wiemy przeważnie (choć nie zawsze) wino czym starsze, tym lepsze.

Co z otwartymi butelkami z alkoholem?

Jest to dość ważne pytanie, bo o ile piwo wypijamy przeważnie całe, to zdarzy nam się wypić szklankę whisky czy lampkę wina, a otwarta butelka zostaje. Należy pamiętać, że cały czas warto korkować butelkę i go nie wyrzucać. Najłatwiej jest z wódką, której „ząb czasu” nie nadgryzie z powodu dużej ilości alkoholu, ale też rzadko zdarza się, żeby ktoś przechowywał wódkę dłużej, ponieważ nie jest to szlachetny alkohol.

Alkohol ma to do siebie, że go bardzo lubimy. Jasne, najlepiej wypijać go w całości. Nie będzie jednak żadną przeszkodą, jeżeli alkohol będzie musiał znów wrócić do lodówki. Nie wpłynie to w znacznym stopniu na jego smak. Jest to najlepsza metoda na jego konserwację i w ten sposób nadal będzie można się nim smakować.

Polecane w serwisie

Popularne artykuły