Aromaty spożywcze

Bakers Service. Najlepsze aromaty dla cukierników

Każdy z nas robiąc zakupy spożywcze, poszukuje produktów, które są smaczne, ładnie wyglądają i pięknie pachną. Jedzenie bowiem odbieramy wszystkimi zmysłami, a jednym z najważniejszych jest zapach. Jeśli coś, co pięknie wygląda, nie pachnie zbyt ładnie, od razu odkładamy dany produkt do kosza. Aromat spożywczy dodany do jedzenia podnosi więc ogólne walory produktu i sprawia, że jedzenie staje się największą przyjemnością.

Co to jest aromat?

Warto poświęcić chwilę uwagi nie tylko produktowi, jakim jest aromat spożywczy, ale także naszym ludzkim zmysłom. Często słowo “smak” i “zapach” stosujemy zamiennie ze słowem “aromat”, myśląc, że to synonimy. Tymczasem znawcy ludzkiej biologii rozróżniają te trzy wyrazy.

Aromaty spożywczeSmak to zmysł, który odczuwamy na języku, gdy coś poliżemy albo włożymy do ust, gdy jemy lub pijemy. Na naszym języku znajdują się receptory, dzięki którym rozpoznajemy konkretne smaki, ale które też zapewniają nam “odczuwanie” tego, co mamy w ustach.

Zapachów doświadczamy nosem, chociaż w niewielkim stopniu także podniebieniem. Pachnie wszystko wokół nas, także powietrze, którym oddychamy. “Zapachy są przyjemnością duszy”, jak mawiali mieszkańcy Tripolitani, czyli historycznej, zachodniej Libii, a węch ma bardzo silny związek z ludzkimi emocjami. Często nawet nie jesteśmy świadomi, że zapach ma wpływ na nasz nastrój i samopoczucie, a wpływa on na odbiór rzeczy i postaci. Na przykład od zapachu człowieka, czasami pozornie niewyczuwalnego, zależy to, czy go polubimy, czy też nie. Węch jest bardzo wrażliwy i wpływa na wszystkie bodźce w mózgu. Wybierając jakiś zapach, kierujemy się zupełnie nieopisanymi oczekiwaniami i wrażeniami.

Aromat to jednak połączenie tych dwóch doznań: smaku oraz zapachu. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak działają na nasz nastrój, a wystarczy podać przykład kawy. Ten aromatyczny napój pobudza nie tylko dlatego, że zawiera sporą dawkę kofeiny, która podnosi ciśnienie krwi, ale już same jej wąchanie zmniejsza znużenie i poprawia koncentrację.

Popularne aromaty cukiernicze

Aromaty smakowe i zapachowe to dodatki do żywności, które podnoszą ich jakość. Stosowane są właściwie w każdej gałęzi przemysłu spożywczego, a producenci starają się, by napój, ciastko, bułka, a nawet wędliny miały jak najlepszy smak i zapach. Klienci zaś chętniej wybierają to jedzenie, które kojarzy się z przyjemnością jedzenia i przywołuje wspomnienia. Lody o zapachu i smaku śmietankowym, waniliowym, pomarańczowym, czekoladowym, malinowym i wiśniowym kojarzą się z dzieciństwem czy wakacjami, a zawdzięczają swój fantastyczny smak aromatom zapachowym i smakowym. Podobnie jest z napojami, w których często znajdziemy aromaty coli, jabłka czy cytrusowych owoców, mięty albo kokosów. Aromaty są właściwie w każdym produkcie spożywczym, co nie oznacza, że nasze zdrowie jest w jakikolwiek sposób zagrożone.

Aromaty spożywcze

Aromaty beztłuszczowe, alkoholowe, tłuszczowe, glikolowe

Aromaty cukiernicze Bakers Service dostępne na stronie www.gbd.pl mają różną postać i stosowane są powszechnie w wytwarzaniu ciast i innych produktów cukierniczych. To dlatego mogą one pachnieć mango czy maliną, babcinym sernikiem albo tatrzańską szarlotką. Dodatki te, niezależnie od tego, czy są to aromaty w proszku, czy aromaty w płynie, są bardzo skoncentrowane i intensywne, dlatego stosowane w minimalnych ilościach. Nie szkodzą w żaden sposób, nie zaburzają przyswajania składników odżywczych. Naturalne aromaty sprawiają jednak, że smak ciastek, babeczek, kremów czy tortów jest niezapomniany i wyjątkowo intensywny.

Firma Bakers Service to wyspecjalizowany dystrybutor amerykańskich aromatów nie tylko do wykorzystywania w cukiernictwie. Są to też produkty marki Butter Buds Food Ingredients (aromaty słodkie), wykorzystywane także w innych gałęziach przemysłu spożywczego. W ofercie Bakers Service znaleźć więc można także aromaty smakowe i zapachowe Blue Mountain Flavors (aromaty wytrawne), które między innymi poprawiają aromat pieczywa, sosów czy potraw na bazie mięsa. Współpraca z dystrybutorem aromatów umożliwia wyprodukowanie żywności zdrowej i smacznej bez konieczności podnoszenia jej ceny.

Polecane w serwisie

Popularne artykuły