jak parzyć kawę

Co warto wiedzieć o kawie (naszej codziennej)

Na pewno, że to jak ją parzymy naprawdę ma znaczenie. I to nie tylko ze względu na smak i aromat, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Bo dobrze, prawidłowo zaparzona kawa nie szkodzi! Możemy wypić filiżankę, a nawet kubek, ukochanego napoju i nie zaszkodzimy ani swojemu żołądkowi, ani sercu.

Przede wszystkim pamiętajmy, że ważny jest czas parzenia oraz temperatura wody. Jeśli nasz ekspres do kawy już ledwo dyszy i musimy sobie co dnia nakapać tej kawy do garnuszka – pożegnajmy się z ekspresem. Im krótszy czas parzenia, tym lepiej. Woda powinna prędko przelecieć przez kolbę; jeśli trwa to kilka minut – lepiej taką kawę wylać. Możemy mieć pewność, że w naszym kubku wylądowały wszystkie możliwe substancje drażniące. W ekspresie temperatura wody regulowana jest automatycznie, ale kiedy zalewamy kawowy miał wodą z czajnika ( wciąż tak robimy?) pamiętajmy, aby nie używać wrzątku.

Na świecie jest tyle sposobów picia i parzenia kawy, że może warto jednak porzucić tę plujkę w szklance i poeksperymentować?

Poniżej kilka propozycji, ale warto zajrzeć w miejsce, w którym znajdziecie ich blisko 50!

1. Bicerin: jedna trzecia kawy, jedna trzecia czekolady i jedna trzecia śmietany (specjał z Turynu).
2. Biedermaier: duża mokka z likierem morelowym i bitą śmietaną (specjalność austriacka).
3. Braun: austriackie określenie czarnej kawy z mlekiem, małej lub dużej.
4. Cafe au lait: francuska kawa z mlekiem, w której przeważa mleko.
5. Cafe brulot: podpalana kawa z mieszanką koniaku, przypraw i cukru.

mocna kawa

 

Picie kawy to miły rytuał towarzyski i społeczny. Integracyjna wartość małej czarnej albo dużej białej jest nie do przecenienia. Pamiętajmy więc, żeby się kawą delektować. Żeby nie ulegać pośpiechowi, nie wypijać byle jakiej kawy, wlewając ją w siebie w biegu. Kobiety mają tendencję do robienia sobie porannej kawy i… picia jej potem przez cały dzień. Zimnej. Nie róbmy tak! Kawa to odrobina luksusu na co dzień – podarujmy go sobie bez względu na pośpiech.

 

 

 

 

Polecane w serwisie

Popularne artykuły