eco bio

ECO-oznakowanie

Coraz częściej podczas zakupów zwracamy uwagę nie tylko na cenę towaru, ale także na jego skład oraz przyznane certyfikaty. Już nie dajemy się złapać na lep dziwnych dopisków na opakowaniach, które mają za zadanie sugerować, że towar jest doskonałej jakości. Bo to nie one o tej jakości świadczą. Szynka wiejska (czy wdział ktoś kiedyś miejską…?) wcale nie musi być prima sort – jeśli faktycznie ma taka być, powinna mieć stosowny certyfikat. Znak zwany Euroliściem albo znak Rolnictwa Ekologicznego to dowody na to, że nasze mięsko jest naprawdę ECO.

Warto pamiętać, że ECO-oznakowanie czyli wskazanie, że jakiś produkt – nie tylko żywnościowy, oczywiście – został wyprodukowany z poszanowaniem środowiska naturalnego to nie oklejenie opakowania stosowaną liczbą działających na wyobraźnię logo. To efekt długiego i precyzyjnego procesu certyfikacji, który przejść musi nie tylko gotowy produkt, ale także wszystkie półprodukty wchodzące w jego skład.

żywność bio

Przyjazne dla środowiska, przyjazne dla nas

Choć hasła BIO i ECO pojawiają się gdzie tylko mogą, trzeba zadać sobie trud i zorientować się jak wyglądają poszczególne symbole umieszczane na opakowaniach żywności ekologicznej czy towarów wyprodukowanych z poszanowaniem środowiska naturalnego. ECO i BIO mogą być także usługi – każda działalność człowieka może sprzyjać ochronie środowiska albo działać na jego niekorzyść.

Certyfikacja produktów ECO i BIO jest bardzo precyzyjna, choć wciąż trwają pracę nad takim ujednoliceniem unijnych przepisów, żeby nie można było ich w żaden sposób obejść ani przeskoczyć.

Warto mieć świadomość, że produkty przyjazne środowisku są także przyjazne ludziom. Nadmiar chemii w żywności, środkach czystości, kosmetykach sprzyja powstawaniu alergii, chorób autoimmunologicznych czy problemów hormonalnych.

przyjazny środowisku

Ekologiczna świadomość

Certyfikowane produkty elektryczne i elektroniczne najnowszej generacji to także ukłon w stronę zasobów naturalnych naszej planety: pomagają optymalizować gospodarowanie wodą, prądem czy energią cieplną. Wybierając towary ECO, BIO albo oznakowane jako Fair Trade (producenci  płacą swoim pracownikom godziwe wynagrodzenie, zapewniają bezpieczne warunki pracy oraz oferują swoje produkty przy udziale jak najmniejszej liczby pośredników i  dbają o środowisko naturalne) dajemy dowód swojej świadomości ekologicznej i dojrzałości.

Polecane w serwisie

Popularne artykuły