Coraz bardziej popularnym trendem stają się od jakiegoś czasu samowystarczalne i ekologiczne gospodarstwa czy też różnego typu ekowioski, z których spora część korzysta z własnych ujęć wody pitnej. Należy jednak mieć na uwadze, że woda ze studni może zawierać szereg niepożądanych substancji. Jak wobec tego oczyścić wodę z własnego ujęcia? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Dlaczego wodę ze studni należy oczyścić przed spożyciem?
Sielskie życie przyciąga wiele osób zmęczonych wielkomiejską gonitwą, które pragną mieć własny kawałek ziemi, własne warzywa czy owoce, a także wodę z własnego ujęcia. Jednak w odróżnieniu od wody z wodociągu, woda ze studni może zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli jej nie oczyścimy przed spożyciem. Jest tak, ponieważ może ona zawierać bakterie i różnego rodzaju wirusy. Woda taka często obfituje również w związki żelaza i manganu. Woda o dużym stężeniu żelaza ma nieprzyjemny, metaliczny smak i zapach, a także wygląd, dlatego jest czymś niepożądanym. Z kolei woda z nadmierną ilością manganu jest mętna, a także sprzyja rozwojowi mikroorganizmów. Z tego względu każdy, kto planuje wykorzystywanie wody z własnego ujęcia do celów spożywczych, powinien poddać ją oczyszczeniu, np. poprzez zaopatrzenie się w domową stację uzdatniania wody.
Na czym polega uzdatnianie wody?
Uzdatnianie wody ze studni ma trzy główne cele, do których należą: dezynfekcja wody, zmiękczenie jej oraz mineralizowanie. Można je osiągnąć dzięki zakupowi filtrów do wody ze studni. Filtry tego rodzaju optymalnie zmiękczają wodę dla potrzeb gospodarstwa domowego, jednocześnie usuwając z niej niepożądane substancje i chroniąc przed osadzaniem się kamienia. Jednocześnie mają niewielkie gabaryty oraz wygodny panel sterowania, zapewniający prostą obsługę. Dzięki temu świetnie sprawdzą się nie tylko w gospodarstwach jednorodzinnych, lecz także w gastronomii i obiektach produkcyjnych. Filtry tego rodzaju bez problemu kupimy na przykład w sklepie z urządzeniami do oczyszczania wody Delta Pomorze.
Filtry tego rodzaju doskonale oczyszczą także wodę z pozostałości nawozów i pestycydów obecnych w wodach gruntowych, które mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. W tym celu należy zaopatrzyć się w filtry z węglem aktywowanym, które zaabsorbują tego typu związki.