Mięso dostępne w sklepach nie zawsze cechuje się wysoką jakością, dlatego tak istotne jest, aby pochodziło ono z zaufanych źródeł. Pośród wielu aromatycznych wyrobów można znaleźć między innymi wędliny parzone. Czym się one charakteryzują oraz na czym polega proces ich produkcji? Przeczytaj tekst, jeśli chcesz poznać odpowiedzi i dowiedzieć się więcej na ten temat.
Na czym polega parzenie wędlin?
Proces parzenia jest podobny do gotowania, jednak różni się kluczowym czynnikiem – temperaturą. W pierwszym przypadku woda powinna mieć od 70 do 80 stopni Celsjusza. Bardzo ważną rolę odgrywa też temperatura mięsa w jego najgrubszej części. Podczas przygotowywania parzonych wędlin nie do końca należy sugerować się czasem. Może się on różnić w zależności od przypadku, zwykle proces zajmuje około 40-60 minut na kilogram mięsa. Przede wszystkim konieczne jest jednak stałe zwracanie uwagi na temperaturę. Przed przystąpieniem do parzenia, wędzoną lub peklowaną wędlinę obwiązuje się ciasno sznurkiem. Do garnka można wrzucić również przyprawy, które nadadzą mięsu smak i aromat. Należy zwracać uwagę na to, aby woda nie zaczęła wrzeć. Po wyciągnięciu wędliny z wody należy ją ostudzić. Następnie wkłada się mięso do lodówki na co najmniej kilka godzin, a po tym czasie jest ono gotowe do krojenia.
Po co parzy się wędlinę?
Niektórzy mogą się zastanawiać, w jakim właściwie celu wędlinę poddaje się parzeniu. Otóż proces ten pomaga przede wszystkim zabezpieczyć mięso przed bakteriami. Ten sposób obróbki termicznej pozwala zatem na swego rodzaju zakonserwowanie wędlin. Parzone produkty można kupować między innymi w wyspecjalizowanych sklepach mięsnych. Gdańsk to przykład miasta, w których działają firmy tego typu. Warto pozyskiwać wędliny parzone z zaufanych źródeł. Wysokiej jakości mięso poddane umiejętnej obróbce termicznej będzie się charakteryzowało również odpowiednią soczystością, a jednocześnie kruchością. Co więcej, parzenie wpływa na smak i aromat mięsa. Proces ten nie jest skomplikowany ani zbyt czasochłonny, jednak wymaga pamiętania o kilku ważnych zasadach, dotyczących między innymi zachowania odpowiedniej temperatury. Warto pozyskiwać wędliny od osób i firm, które mają doświadczenie w obróbce termicznej mięsa i dbają o jego wysoką jakość.