O tym, że warto jeść różne rodzaje kaszy nie trzeba nikogo przekonywać. Kasze są syte, zdrowe, doskonale nadają się do jedzenia na ciepło i na zimno, na słodko i na słono. Kasze to rewelacyjne źródło łatwo przyswajalnych witamin z grupy B, magnezu, potasu oraz błonnika. To także źródło złożonych węglowodanów. Kasza na długo daje poczucie sytości – nie przepełnienia żołądka, a właśnie miłej sytości.
KASZA GRYCZANA – nie zawiera glutenu, ma dużo potasu, magnezu, cynku, fosforu i wapnia. Ugotowana na sypko (2 szklani wody na szklankę kaszy) jest doskonałym dodatkiem do gulaszu warzywnego lub mięsnego. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie kefiru, maślanki lub kwaśnego mleka. Ma lekko orzechowy smak i zapach i bardzo delikatną konsystencję. Jeśli rozgotujecie kaszę gryczaną, można wykorzystać ją do zrobienia pasztetu wegańskiego, smarowidła do chleba albo farszu do pierogów czy krokietów. Oczywiście kasza gryczana doskonale nadaje się na bazę do przygotowania rozmaitych „miszungów” do lunch boxu. Można ją skojarzyć z warzywami, pieczoną piersią kurczaka, natką pietruszki – z czym kto lubi.
KASZA JAGLANA – także bezglutenowa. To ponoć najstarsza znana ludzkości kasza, która w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Ma mnóstwo witamin z grupy B, białka oraz żelaza. Ma także właściwości odśluzowujące, dlatego poleca się jej spożywanie osobom mającym kłopoty z zatokami i nawracającymi infekcjami dróg oddechowych. Jaglanka wyśmienicie smakuje na słodko i na słono. Sztuką jest ugotować ją na sypko i bez goryczki. Jak tego dokonać? Przed gotowaniem kaszę wrzucamy na sitko i najpierw płuczemy pod lodowatą bieżącą wodą a potem przelewamy wrzątkiem. Tak spreparowaną jaglankę wrzucamy do gotującej się wody z tłuszczem. Proporcje: szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody i łyżka stołowa tłuszczu na 100 g kaszy. Raz delikatnie mieszamy i zostawiamy w spokoju. Po 20 minutach pykania na wolnym ogniu ściągamy z palnika i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut.
Co dalej? O, tu już można się kulinarnie powyżywać. Przeczeszcie sieć w poszukiwaniu inspiracji – będziecie zdumieni na jak wiele sposobów można podać kaszę jaglaną!