Przywykliśmy do obecności kabanosów jako dyżurnych przekąsek na towarzyskich posiadówkach oraz w podróży. Te podsuszane kiełbaski doskonale nadają się do dłuższego przechowywania. Można je zabrać ze sobą na wycieczkę w góry bez ryzyka zepsucia albo dać zaaferowanemu zabawą przedszkolakowi „do łapki” nie odrywając go od zabawy.
Równie dobre są kabanosy na ciepło. I nie chodzi tylko o hot dogi z kabanosem, serwowane od jakiegoś czasu na stacjach benzynowych. Atrakcyjne przekąski, w których w roli głównej występuje kabanos możemy przygotować w domu. Oto dwa pomysły.
- Szaszłyki z kabanosem
Przygotować je można zarówno w domu jak i podczas przyjęcia na trawie. Dobór składników zależy od naszych upodobań. W grę wchodzą oprócz kabanosów: cebula, papryka, pieczarki, cukinia, kabaczek, pierś kurza. Składniki dobrze najpierw zgrillować, a potem nadziewać na patyczki szaszłykowe, ale nie jest to konieczne. Możemy najpierw zrobić szaszłyki a potem włożyć je do piekarnika na specjalnych tackach. Ostrożnie z przyprawami! Kabanosy są zwykle słone i mają wyrazisty smak.
2. Kabanosy w cieście francuskim
Można je ciastem opleść albo przygotować kompozycję w postaci amerykańskiego hot doga. Ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika/opiekacza warto posmarować roztrzepanym jajkiem albo wodą – wtedy pięknie się przyrumieni. Takie kabanosowe paluszki warto podać w towarzystwie musztardy, majonezu czy ketchupu albo przygotowanych wcześniej dipów.
Jeśli w ramach przyjęcia w ogrodzie mamy ochotę przygotować jakąś aromatyczną jednogarnkową potrawę, warto pomyśleć o kociołku stawianym wprost na ogniu. Mięsno-warzywny gulasz wymaga podobnych składników jak szaszłyki. W szczelnie zakręconym kociołku przygotować go można bardzo szybko. Idealnie smakuje sam, ale także z chrupiącym pieczywem. Kabanosy gwarantują niesamowity aromat!