Kurczak w sosie curry to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Niezależnie od podjętej przez Ciebie diety, warto ograniczać ilość niezdrowego tłuszczu w posiłkach.
Curry to idealna mieszanka przypraw, jeśli marzysz, by zrzucić zbędne kilogramy. Dodatek curry w posiłkach przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga także układ odpornościowy i krążenie.
Kurczak w sosie curry to idealny dodatek do lekkich, dietetycznych posiłków. Doskonale koresponduje z ryżem, kaszami i makaronami. Sposób jego przyrządzenia jest bardzo łatwy, a przepisów jest nieograniczona ilość. Stanowcza większość z nich jest bardzo łatwa w przygotowaniu, zatem poradzi sobie z nimi nawet osoba nieobeznana z kulinarnym światem. Samo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, zatem to również sposób na bardzo szybki i jednocześnie zdrowy obiad. Jest to jeden z tych przepisów, który z jednej strony pozwala na ogromną dowolność eksperymentowania ze smakiem, a z drugiej strony zawsze się udaje.
Jak przygotować filet z kurczaka?
Filet z piersi kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój go w paski lub w kostkę – zależnie od używanego przepisu.
Jeżeli lubisz, gdy filet z kurczaka zachowuje dużą sprężystość, w zasadzie Twój filet jest już gotowy do przyprawienia. Jeżeli jednak wolisz kruchą pierś z kurczaka, doskonałym sposobem jest zalanie jej niewielką ilością mleka lub bulionu warzywnego (może być to gotowa kostka rosołowa rozmieszana w szklance ciepłej wody) i odstawienie na dwadzieścia minut do lodówki. Kolejnym sposobem, uwydatniającym nie tylko smak mięsa, ale i użytych przypraw, jest natarcie pokrojonego kurczaka wybranymi przyprawami z odrobiną oleju lub oliwy, i schowanie pod przykryciem do lodówki, również na dwadzieścia minut.
Tradycyjny kurczak curry
Składniki:
– dwa filety z piersi kurczaka
– kilka łyżek oliwy lub oleju
– jogurt lub mleczko kokosowe
– curry
– pozostałe przyprawy (papryka słodka, imbir, kardamon, papryka chili, pieprz czarny, pieprz biały, sól, cukier)
Przepis:
Filet z kurczaka namocz w mleku lub bulionie warzywnym i włóż do lodówki na dwadzieścia minut. Następnie umytą i osuszoną pierś kurczaka pokrój w kostkę o szerokości około centymetra. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę na średnim ogniu. Wrzuć natartą ulubionymi przyprawami pierś z kurczaka i podsmaż regularnie, mieszając szpatułką, do momentu gdy kurczak zbieleje. Dodaj curry. Ilość curry waha się w zależności od gustów. Może to być pół łyżki, może to być półtora łyżki. Gdy kurczak stanie się kruchy (poznasz to po złotym kolorze mięsa) zdejmij naczynie z palnika i zalej jogurtem lub mleczkiem, równomiernie mieszając.
Kurczak curry z warzywami po chińsku
Składniki:
– dwa filety z piersi kurczaka
– bulion warzywny – ¾ szklanki
– kilka łyżek oliwy lub oleju
– duża cebula lub półtora średniej
– papryka słodka
– curry
– pół łyżeczki octu lub łyżka ketchupu
– pozostałe przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cynamon, sól)
Przepis:
Umytą i osuszona pierś kurczaka pokrój w paski o szerokości około pół centymetra. Natrzyj ulubionymi przyprawami. Sól i pieprz pozostaw do smażenia, a cynamon na sam koniec. Wymieszaj natarte mięso z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, i odstaw do lodówki na dwadzieścia minut. W tym czasie cebulę obierz, przetnij na pół i pokrój w plastry o szerokości około milimetra. Rozgrzej na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju lub oliwy i wrzuć pokrojoną cebulę, doprawiając ją solą i pieprzem.
Gdy cebula lekko się zeszkli, wrzuć skruszoną przyprawami pierś kurczaka. Podsmażaj na średnim ogniu, dopóki kurczak nie zbieleje. Wrzuć przygotowaną wcześniej paprykę. Gdy mięso zacznie się rumienić, wlej do woka przygotowany bulion i wymieszaj. Podsmażaj na wolnym ogniu, aż połowa wody odparuje. Odstaw wok z kuchenki. Dodaj łyżkę ketchupu i szczyptę cynamonu. Pamiętaj, że cynamonu nie może być za dużo. Jeśli jego smak i zapach są mocno rozpoznawalne, możesz uratować potrawę, podgrzewając ją jeszcze przez kilka minut.
Uwagi do przepisów:
-Jeżeli nie lubisz zbyt sprężystej papryki, możesz pokroić ją w paski zamiast kostki. Przepis uda się doskonale również bez dodatku octu lub ketchupu.-Jeśli nie chcesz używać gotowego bulionu (np. kostek), dobrze jest dodać do natartego mięsa odrobinę granulowanego czosnku.-Jeśli uwielbiasz zapach curry, ale nie odpowiada ci zbyt ostry smak potrawy, możesz ją ułagodzić, podsmażając wraz z warzywami ćwiartkę jabłka posiekaną w drobną kostkę.
Jak podawać?
Tak przygotowane danie możesz podawać z gotowanym ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami, a nawet jako sam sos, z grzanką lub chlebem pełnoziarnistym.
Ciekawym sposobem na podawanie kurczaka curry jest przygotowanie ryżu lub kaszy w piekarniku.
Jak to przygotować? Ryż lub kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Skróć czas gotowania o kilka minut i przetrzymaj ugotowane ziarna w gorącej wodzie przez dziesięć minut. Wyjmij kaszę lub ryż z wody i odcedź. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ryżem lub kaszą. Całość okryj kurczakiem w sosie curry. Rozgrzej piekarnik na 170-180 stopni i włóż całość na dwadzieścia minut. Tak przygotowane danie można podawać bezpośrednio po upieczeniu lub po nieznacznym ostudzeniu. Nadaje się również do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Kurczak curry – wariacje do przepisu
Kurczak curry może być przyrządzany na tak wiele sposobów, że trudno jest znaleźć dwie osoby przyrządzające go identycznie. Możesz do swojego przepisu dodać najróżniejsze warzywa i przyprawy. Odpowiednimi, pasującymi warzywami są w szczególności cebula i papryka. Jeśli lubisz bawić się smakiem, możesz użyć brokułów, selera naciowego, szpinaku czy nawet gotowanej ciecierzycy.