kurczak

Kurczak: idealne mięso na letni obiad

Latem często zastępujemy posiłki mięsne warzywnymi, korzystamy z dobrodziejstwa owoców sezonowych oraz nabiału. Ale od czasu do czasu nachodzi nas jednak ochota na mięsko i wtedy dobrze sięgnąć po drób. Kurczak to mięso lekkie, sycące i na tyle kaloryczne, że poczujemy się pełni, ale nie przepełnieni. Inne walory mięsa drobiowego to niezwykła zdolność do wchłaniania smaków i zapachów oraz prędka podatność na obróbkę termiczną. Jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu pożywnego posiłku, nie ma lepszego wyboru niż kurczak.

Udka, podudzia, skrzydełka czy filety mogą stać się bazą dań obiadowych. Doskonały pomysł to kurczak w pomidorach – rzadko sięgamy po ten zestaw smaków, choć jest naprawdę unikalny. Najczęściej przygotowujemy udka z piekarnika albo filety w panierce. A w kwestii piekarnika – warto przygotować specjalną marynatę, która sprawi, że udka albo podudzia będą aromatyczne i chrupiące.

Potrzebujemy:

  • oliwę
  • miód
  • musztardę
  • sól
  • pieprz
  • zioła (oregano, tymianek, lubczyk)
  • kurkumę

Przygotowujemy gęstą marynatę i nacieramy mięso. Pozostawiamy je na jakiś czas, żeby wchłonęło smaki i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapachy unoszące się w kuchni będą nieziemskie…

Filet z kurczaka może nam posłużyć do przygotowania wrapów – domowych zdrowych przekąsek doskonale zastępujących śmieciowy fast food. Równą frajdę sprawimy dzieciom przygotowując ich ukochane nuggetsy. Aby były bardziej chrupiące, do panierowania zamiast bułki tartej użyjmy zmiażdżonych płatków kukurydzianych. Można je utłuc w moździerzu albo włożyć do woreczka strunowego i potraktować wałkiem do ciasta. Nie chodzi o uzyskanie mąki kukurydzianej, a grubszej faktury, żeby domowe nuggesty udawały te z Maca lub KFC.

Kurczak to także wątróbki i żołądki. Z tych pierwszych można przygotować także farsz do pierogów, a z żołądków doskonały treściwy rosół bądź gulasz – jak zwał tak zwał. Nie wszyscy lubią podroby, choć warto po nie sięgać choćby z uwagi na dużą zawartość żelaza.

Kiedy najdzie was letni głód, a dość już macie naleśników z owocami i ziemniaków z kefirem, kurczak jest rozwiązaniem idealnym.

Polecane w serwisie

Popularne artykuły