Kurczak: pomysł na szybki obiad

Jeśli lubicie drób, na pewno macie jakieś stale miejsce,w którym zaopatrujecie się w tego typu mięso. To bardzo ważne! Mięso produkowane na skalę przemysłową często jest nie tylko niezdrowe, ale i najzwyczajniej w świecie niesmaczne. Na nic najlepszy nawet przepis, jeśli kurczak jest stary, suchy i nawet sto lat samotności w nagrzanym piekarniku nie zmiękczy skurczybyka.

Dobry kurczak

Dobry kurczak wchłania każdą marynatę. Natarty eliksirem z przypraw i oliwy przejmuje smaki i aromaty. Im dłużej w marynacie zalega, tym większa szansa, że nie tylko skórka, ale i całe mięso przeniknie imbirem, majerankiem czy curry.

Dobry kurczak nie musi siedzieć w piekarniku godzinami. Mięso szybko mięknie, robi się kruche i soczyste, a skórka chrupiąca.

Dobry kurczak idealnie odchodzi od kostki – można zjeść mięso do ostatniego grama.

Dobrego kurczaka można zamarynować wieczorem, odłożyć naczynie do lodówki i nazajutrz, po powrocie z pracy, wsadzić do piekarnika. Proces obróbki termicznej będzie naprawdę krótki.

Dobry przepis

Z przyzwyczajenia przygotowujemy kurczaka na dwa-trzy sposoby. Najpopularniejsze to: filet z kurzej piersi w panierce, pieczone udka oraz duszone podudzia. Tymczasem mięso drobiowe można doskonale pożenić także z pomidorami, porami, marchewką. Dzieci na pewno lubią nuggetsy  – kawałeczki kurzego biustu obtoczone w chrupiącej panierce i usmażona na złoty kolor.

Dobry kurczak doskonale nadaje się na takie dziecięce przysmaki. Nuggetsy kupowane w sieciach fast foodów często robione są z MOM czyli „mięsa oddzielanego mechanicznie”. W skład tej pulpy z której robi się „kawałki mięsa” wchodzi wszystko, co uda się zmielić, także więc resztki z kurczaka, których w domowych warunkach nie użylibyśmy pod żadną postacią. Domowe nuggetsy z kurzej piersi są zdrowe i smaczne. To 100% mięsa w mięsie. Jeśli do panierowania użyjemy mąki kukurydzianej zamiast pszennej i prędko usmażymy je w głębokim tłuszczu (raz i koniec – w domu przecież nie używamy tłuszczu kilka razy), będą wysokiej jakości przekąską albo składnikiem dania głównego.

Dodaj komentarz