śniadanie do pracy

Lunch box w pracy, zdrowe przekąski w domu

Przychodzi taki moment – tak, wiem, trudno w to uwierzyć – że mamy dosyć śmieciowego jedzenia. Pizza wychodzi nam bokiem, na widok hamburgerów mamy ochotę wiać gdzie pieprz rośnie, a kebabem można nas straszyć. Zjadłoby się coś zdrowego, pełnowartościowego, dającego miłe uczucie sytości, a nie tylko nalanego do żołądka ołowiu.

Lunch box – patent na cały tydzień

Przygotowanie sobie do pracy lunch boxa ze smacznym i zdrowym posiłkiem nie jest trudne ani czasochłonne. Oczywiście nie musimy co dzień wymyślać nowej zawartości śniadaniowego pudełka – możemy zaplanować potrawy na kilka dnia na przód, czyli na cały roboczy tydzień. Najlepsza baza to ryż, różne rodzaje kasz czy quinoa (komosa ryżowa). Dodatkiem do naszej bazy powinny być pieczone warzywa, pieczona pierś kurczaka i sos. Kompozycja zawartości lunch boxa zależy już od naszych upodobań. Na poniższym filmie widać, że dodać można doń także hummus. Jeśli mamy ochotę na płynny sos, koniecznie trzeba dołożyć go do śniadaniówki w osobnym małym pojemniczku.

https://www.facebook.com/veganoutreach/videos/2017063938372096/?t=1

Zdrowy posiłek do pracy przygotowujemy więc raz i na cały tydzień. Rankiem sięgamy do lodówki, zabieramy jedno z pudełek i zapominamy na jakiś czas o fast foodach fatalnie obciążających nasz żołądek i powodujących, że czujemy się ospali i zniechęceni do pracy.

Coś domowego, coś zdrowego

Jeśli wchłonęliśmy w pracy zawartość samodzielnie przygotowaną do naszego lunch boxa, jest nadzieja, że po przyjściu do domu nie będziemy odczuwać wilczego głodu i nie będziemy mieli ochoty pożreć wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Możemy więc przygotować sobie smaczną i sycącą przekąskę. Jeżeli dysponujemy zamrożonym ciastem kruchym albo francuskim, warto spreparować przekładaniec z szynką i warzywami, zapiekany pod masą serowo-jajeczną albo pod beszamelem. W poniższym przepisie dobrze sprawdzają się warzywa, które szybko miękną w piekarniku – np. pory. Dodatek ulubionego sera pleśniowego nada potrawie charakteru.

 

https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/297249957494486/?t=5

 

Przygotowanie zdrowych przekąsek i pełnowartościowych dań obiadowych nie musi zajmować wiele czasu. Jeśli nauczymy się komponować smaczne posiłki z elementarnych składników, które zawsze mamy w lodówce albo w spiżarni, nasz lunch box i żołądek będą nam wdzięczne.

Polecane w serwisie

Popularne artykuły