Najpierw ją zobaczmy: wgląda tak –
Najważniejszy w codziennej diecie jest… ruch! Na nic najzdrowsza nawet dieta, jeśli w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym nie będziemy wspomagać się codzienną, co najmniej trzydziestominutową dawką aktywności fizycznej.
O czym jeszcze pamiętać?
- Jemy regularnie – 4-5 posiłków w ciągu dnia (co 3-4 godziny).
- Mniej soli, mniej cukru, więcej błonnika!
- Mniej soli, bo nadmiar soli w diecie jest czynnikiem ryzyka:
- nadciśnienia tętniczego (dotyczy około 9 mln osób w Polsce) i jego powikłań (udar mózgu, zawał serca, niewydolność serca i choroby serca i naczyń),
- osteoporozy,
- sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych,
- gorszego funkcjonowania płuc u chorych z zapaleniem oskrzeli i z astmą,
- nadwagi i otyłości,
- niektórych chorób nowotworowych: nowotworu żołądka
Co zamiast? Zioła!
- Oprócz biegania i wody tankowania stawiamy na surowe warzywa i owoce – zajmują one miejsce dotychczas zarezerwowane dla produktów zbożowych. Warzyw jemy więcej, owoców mniej (cukier!). Ważne, żeby były świeże i dobrej jakości. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy! Proporcje? 3/4 warzyw plus 1/4 owoców.
- Produkty zbożowe pełnoziarniste powędrowały piętro wyżej. Warto jeść ich nieco mniej, niż dotychczas. Na tym samym piętrze ulokowano tłuszcze – nareszcie uwzględniono tłuszcze dobre i złe! Oczywiście wybieramy dobre: oliwa z oliwek czy… awokado – tak, tłuszcze zwierzęce – niekoniecznie.
- Wracamy do mleka oraz jego przetworów: jogurtów, kefirów.
- Pamiętamy o orzechach!
Na cenzurowanym pozostaje czerwone mięso. Powinniśmy się ograniczyć do kliku razy w miesiącu, czyli… opcja ze schabowym w niedzielę okazuje się słuszna. Pod warunkiem, że tylko w niedzielę – mamy w miesiącu cztery i cztery kotlety to w sam raz.
Oczywiście nowa piramida zdrowego żywienia opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia nie jest jedyną próbą usystematyzowania naszych jadłospisów – znajdziecie także w sieci inne wytyczne, ale tym, co cieszy najbardziej jest fakt, że zwrócono uwagę na kwestie kluczowe: aktywność fizyczną, potrzebę picia wody oraz ograniczenia soli i cukru.