naleśniki z nadzieniem do ruskich pierogów

Ruskie raz!

Ale tym razem nie pierogi, przy których jest sporo pracy, a naleśniki lub jak wolicie – krokiety. To danie, które przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli więc macie jakąś dziurę w czasie, którą planujecie zapchać przygotowaniem ciepłego posiłku, róbcie naleśniki z ruskim farszem.

Przepisu na naleśniki nie ma co podawać – każdy ma jakiś swój patent. Uczulam tylko, że im cieńsze naleśniki, tym lepiej się je zawija (nie mają tendencji do pękania) oraz lepiej je – nic gorszego niż grubaśny naleśnik, brr…

Kolejność działań:

  1. Obieramy ziemniaki i drobno kroimy; wstawiamy, żeby się zagotowały.
  2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
  3. Szatkujemy drobno cebulkę.
  4. Podczas gdy ziemniaki się gotują, zaczynam smażyć naleśniki. Gdy ziemniaki będą już gotowe do odcedzenia, przerywamy naleśnikowanie i na nagrzaną patelnię wrzucamy cebulkę, żeby się podrumieniała na oleju.
  5. Ubijamy ziemniaki i odstawiamy, żeby odparowały. Cebulka dochodzi…
  6. Gotową cebulkę wraz z olejem wlewamy do ziemniaków, dodajemy też biały ser i raz jeszcze wszystko dokładnie ubijamy tą samą ubijaczką do ziemniaków. Na koniec solimy i pieprzymy.
  7. Teraz symultanka: nalewamy sobie ciasto naleśnikowe na patelnię i zanim naleśnik będzie gotowy do przewrócenia, zawijamy nadzienie w naleśnik już gotowy. I tak do wyczerpania zapasów. Ostatni zawinięty naleśnik oznacza koniec pracy.

ruskie krokiety

Ważne:

  • jeśli planujemy, że nasze ruskie krokiety będą odgrzewane dziś i jutro, zadbajmy o to, żeby naleśniki nie były przypieczone
  • jeśli domownicy lubią, obtoczmy gotowe krokiety w jajku i bułce tartej i przyrumieńmy na oleju
  • jeśli krokiety przygotowałyśmy przed wyjściem do pracy, a jeść będziemy po powrocie, ułóżmy je w naczyniu żaroodpornym i wstawmy do piekarnika; po powrocie odpalimy piekarnik i zanim się ogarniemy, jedzenie będzie ciepłe

naleśniki z ruskim nadzieniem

Dla dzieci możemy przygotować wersję bez cebulki – bywa, że marudzą i grzebią w poszukiwaniu „kawałków”. Z tej też przyczyny farsz dla maluchów można potraktować nie ubijaczką, a praską do ziemniaków. W niektórych grupach wiekowych rządzi homogeniczna pulpa…

Polecane w serwisie

Popularne artykuły