cukinia

Soczewica i cukinia – jesienne kuchenne must have

Poddaję dziś waszej rozwadze rozważenie dwóch jadłospisowych wytrychów: soczewicy i cukinii. Oba składniki wielokrotnie pojawiały się w moich wpisach, a to dlatego, że są zdrowe i sycące. Ponadto doskonale prezentują się zarówno jako podstawa samodzielnego dania jak i w postaci zagęstnika do zupy czy leczo.

Dziś dwa przepisy –

Czerwona soczewica z zielonymi warzywami i ziołami

soczewica czerwona

Typowe danie jednogarnkowe do wielokrotnego odgrzewania – za każdym odgrzaniem lepsze. Wybór zieloności uzależniamy od stanu posiadania oraz upodobań smakowych. U mnie na rozgrzaną na patelni oliwę trafiły ostatnio: cukinia, brokuł, zielona fasolka szparagowa i szpinak. Do smaku: starty na wiórki seler i – dodany oczywiście już po uduszeniu całości – koperek (cała duża wiącha). I jeszcze: cztery wyciśnięte ząbki świeżego czosnku, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn oraz imbir – tym razem sproszkowany, choć lepszy jest starty korzeń. Do uduszonych warzyw z przyprawami dodałam ugotowaną na miękko czerwoną soczewicę.

Danie jest zawiesiste, gęste, baaardzo aromatyczne, rozgrzewające (imbir!). I jest jak wino – im dłużej stoi, tym smaczniejsze. Wczoraj jadłam, dziś jadłam, na jutro zostało. To doskonały patent dla garującego przy kompie freelancera, któremu po porannej kawie leci forma i zaczynają marznąć dłonie.

Cukinia faszerowana

dania z cukinii

Wyżej opisany miszung może z powodzeniem posłużyć jako farsz do duuużej przejrzałej cukinii. Część zużyliście do powyższego dania, część została. Przecinamy wielką kolbę na pół, wydrążamy, pakujemy w puste miejsce farsz i do piekarnika. Dobrze całość posypać startym serem i przygotować sos pomidorowy. W ramach farszu wystąpić może też każdy rodzaj waszej ulubionej kaszy z warzywami. Mogą to być pieczarki z cebulką i fetą. Sam szpinak zaciągnięty beszamelem albo mielone mięso – uruchomcie głodną freelancerską wyobraźnię.

Przejrzałą cukinię można też pokroić w krążki (oczywiście środki wycinamy), obtoczyć je w panierce (takiej samej jak na kotlety schabowe) i usmażyć w głębokim tłuszczu.  A potem zajadać przy kompie zamiast czipsów tudzież innych paskudztw.

Soczewica i cukinia to składniki niezbędne w jesiennej kuchni – zawsze da się z nich coś wyczarować.

Polecane w serwisie

Popularne artykuły