Kurka i kurki – czy to się dobrze komponuje? Znaczy kurczak i grzyby – czy to dobrana para? Jak najbardziej. Przynajmniej dwa gatunki grzybów pasują do kurczaka doskonale: kurki czyli pieprznik pospolity oraz pieczarki. Zacznijmy od mariażu kurek z kurczakiem.
Sos kurkowy z kurczakiem to doskonałe danie sezonowe. Najczęściej taki sos jadamy z makaronem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać go z mięsem drobiowym. Sos oczywiście przygotowujemy w sposób klasyczny. Potrzebne nam będą:
- kurki (ok 1/2kg)
- cebula
- czosnek
- masło
- oliwa
- śmietana
- mąka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Grzyby moczymy w zimnej wodzie – najlepiej przez całą noc – żeby pozbyć się piasku i drobnych leśnych zanieczyszczeń. Dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą i duże egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze osączamy na sitku albo papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozpuszczamy odrobię masła z łyżeczką oleju i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko złocimy i dorzucamy grzyby. Chwilę dusimy pod przykryciem, a potem odkrywamy, żeby zawartość patelni odparowała. Kiedy tak się stanie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i świeżo pokrojona natkę pietruszki. Sos możemy lekko zagęścić mąką. Doskonale nada się do fileta z piersi kurczaka podanego z ryżem albo dowolnym rodzajem kaszy.
Równie dobrze do kurczaka pasują pieczarki. Tym razem zamiast sosu przygotujemy pieczarki duszone z farszem, które doskonale komponują się z pieczonymi udkami.
Potrzebne nam będą:
- 1/2 kg dużych pieczarek
- cebula
- czosnek
- papryka
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2 jajka
Pieczarki myjemy i obieramy. Odcinamy nóżki i drobniutko kroimy. Tak samo drobno kroimy czerwoną paprykę i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dorzucamy rozbełtane jajko, żeby farsz się związał. Gotowy nakładamy do pieczarkowych czapeczek.
Odpowiednio doprawione kurze nogi układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blasze, obok układamy pieczarki i wsuwamy całość do piekarnika. A potem kwitniemy przed szybą, patrzymy jak wszystko skwierczy i nabieramy apetytu. Na szczęście mięso drobiowe piecze się szybko.