Kupując nowe garnki warto wybrać takie, które będą maksymalni wygodne w przechowywaniu i komfortowe w przygotowaniu potraw.
Odpinana rączka
W kuchni o ograniczonej powierzchni do przechowywania sprawdzą się garnki z odpinanymi uchwytami i mieszczące się w sobie nawzajem.
Szczelna pokrywka
Ważne, żeby nawet najmniejszy rondelek dało się przykryć szczelną pokrywką, najlepiej taką z dziurką, przez którą ucieka para. Bardzo wygodne są szklane pokrywki z metalowym rantem: są ciężkie i nie podskakują na garnku nawet podczas gwałtownego gotowania a poza tym można przez ne podglądać, jak sobie nasza pyszna zupa albo mięsko nabiera wymarzonej konsystencji.
Współpraca ze wszystkimi rodzajami kuchenek
Dobrze też, żeby garnki przez nas wybrane nadawały się na wszystkie rodzaje kuchenek: gazowe, elektryczne oraz indukcyjne. Te ostatnie stają się coraz popularniejsze, ale stare modele garnków (nawet tych ze stali nierdzewnej) zwykle nie chcą z nimi współpracować.
Aby tak się stało, garnki muszą mieć specjalne grube magnetyczne dno.